Horloges

Service

Werkt je batterij niet meer? Is je bandje versleten? Heb je water in je horloge? Spring dan gerust ons atelier binnen en wij herstellen je horloge!

Mieke aan de werkbank.

Automaat

Horloge Seiko

Een automaat heeft een zelfopwind mechanisme. Dit betekent dat het horloge wordt opgewonden door bewegingen van de pols. Als je een automaat niet draagt, houdt het horloge op een gegeven moment op met “lopen”: er is namelijk geen beweging waarmee hij zich zelf kan opwinden.

Voor velen is een automaat het boegbeeld van een echte horloge. De bekende merken zoals Rolex en Omega maken (bijna) alleen automaten of zelfopwindende horloges. Door de complexiteit van de horloges (veel meer verschillende onderdelen dan een quartz horloge) zijn ze vaak een stuk prijziger in aanschaf, maar behouden ze wel hun waarde in vergelijking tot een quartz horloges.

Quartz horloges

Quartz horloges maken gebruik van quartz kristallen. Omdat quartz kristallen altijd trillen op eenzelfde frequentie kan je hiermee zeer precies de tijd weergeven. Aangezien de frequentie van quartz horloges overal in ons universum gelijk is, zijn quartz horloges enorm precies en een stuk nauwkeuriger dan mechanische horloges. Een quartz horloge wordt aangedreven door een batterij die om de 2 à 3 jaar vervangen moet worden.

  • De secondewijzer bij een automaat loopt vloeiend rond, terwijl deze bij een quartz horloge elke keer verspringt.
  • Een quartz horloge vraagt om de 2 à 3 jaar om een nieuwe batterij, een automaat blijft gewoon werken zolang er beweging is. Periodiek onderhoud van een automaat (zoals bij een auto) is wel gewenst omdat het toch een mechanisch systeem blijft met veel kleine onderdelen.
  • Een quartz horloge loopt zeer nauwkeurig, terwijl een automaat over een langere periode een paar minuten/seconden kan afwijken. Maar dat is voor veel horloge fanaten ook de charme.
  • Een automaat is vaak een stuk duurder in aanschaf dan een quartz horloge. Toch zijn er al automatische horloges te vinden rond de 150 euro.
  • Een goede automaat behoudt beter zijn aanschafwaarde dan een quartz horloge (massa productie versus vakmanschap).
Horloge Jaguar

De verschillen